Natuurlijk pure voeding biedt een belangrijke basis voor een goede gezondheid.
Ook zijn er leefstijl factoren die belangrijk zijn om je fit en vitaal te voelen.

Daarnaast biedt de natuur veel mogelijkheden om de gezondheid te ondersteunen.

Natuurlijk voeding!

Als therapie werkt voeding enorm krachtig, zonder negatieve bijwerkingen!
Elk natuurlijk, onbewerkt voedingsmiddel bevat stoffen met een specifieke werking in het lichaam. Om een paar voorbeelden te noemen:
– Groente en fruit bevatten vezels voor een optimale darmflora. De darmflora is weer nodig voor een goede vertering en opname van ons eten, maar ook voor een goede weerstand en mentale gezondheid. Groente en fruit bevatten ook vitamines, mineralen en allerlei plantenstoffen zoals bioflavonoïden. Bekende bioflavonoïden zijn resveratrol uit blauwe bessen en  quercetine uit bijvoorbeeld ui en prei. Deze bioflavonoïden hebben in ons lichaam een belangrijke functie. Zo bevatten donkergroene bladgroenten bijvoorbeeld chlorofyl dat zowel nodig is voor de ontgifting als voor de energievoorziening.
– Bepaalde vetten zoals de omega-3-vetzuren werken ontstekingsremmend, zijn bouwstoffen voor alle celwanden en hebben een belangrijke invloed op de celcommunicatie.
– Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van allerlei weefsels of stoffen zoals hormonen/ neurotransmitters en spelen een belangrijke rol bij ons afweersysteem. 

Onze organen en orgaansystemen communiceren met elkaar onder invloed van hormonen en hormoonachtige stoffen (neurotransmitters en immuun-regulerende stoffen). 
Dit betekent dat alle systemen, zoals de psyche, het neurovegetatieve, het endocrinologische en het immuunsysteem voortdurend met elkaar in contact staan. Een verstoring in het ene systeem kan daarom leiden tot problematiek in een ander systeem.
Zo kunnen mentale en/of immuniteit klachten ontstaan door problemen in de darmen. Andersom kan een verhoogde aanmaak van stresshormonen het immuunsysteem en de darmwerking beïnvloeden.
De bouwstenen van deze communicatie-stoffen moeten uit onze voeding komen. Ook is het erg belangrijk dat voeding deze belangrijke systemen goed ondersteunt en niet juist verstorend werkt.

Het mooie is dus dat je met de juiste voeding kan zorgen dat de verschillende systemen in je lichaam goed functioneren en zo een goede basis geven voor een optimale gezondheid.


Meer informatie kan je ook vinden op de website van de natuurdiëtisten: www.natuurdietisten.nl waarbij ik aangesloten ben.